Петков е първият премиер, който е имал смелостта да свидетелства по наказателни производства, подчерта вътрешният министър
Нещата се развиват по реда на закона. Каквото покажат фактите, такова ще бъде и съответното решение. То може да е в една посока или в друга посока. Трябва да припомня, че по сега действащия НПК разследващите органи не могат да образуват производство в спокойна обстановка. Те може да поставят началото на едно същинско разследване само в неотложни случаи. Ако случаят е обичаен, съответната служба на МВР праща материалите в прокуратурата. Така министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира ситуацията със задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, неговата говоритела Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов

От момента, в който аз съм министър, забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, че материалите от МВР някак си „потъват“ в прокуратуратаТой обясни, че когато се изпращат материали във връзка с бивши управляващи, прокуратурата се стреми да бави нещата и потулват. Но това "потъване" на тези материали, по думите на Рашков, не потъват безследно.

Адвокат Менков: Борисов е политик от световна класа, няма да съди държавата заради ареста

Рашков коментира, че опозицията има право да иска оставки, но подчерта, че Петков е първият премиер, който е имал смелостта да свидетелства по наказателни производства. "Напротив, Борисов бягаше от отговорност, включително от парламентарен контрол", посочи силовият министър.

„В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата установка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от Прокуратурата вчера?”, попита риторично министърът.

На въпроса беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така: „Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се казва, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък заради онова, което те знаят че е вършил в нашата страна”.

И допълни: "Тези шкафчета, които останаха неразследвани от нашата прокуратура - как мислите? Трябва ли да останат неразследвани от нашето общество? И ако има - откъде Борисов ги притежава? Очаквахте ли да откриете нещо? Какво са искали разследвашщите и какви очаквания са имали аз не мога да кажа пред вас", подчерта Рашков. 

За разпита на премиера Кирил Петков като свидетел силовият министър заяви, че лица от висок ранг, поради тяхната заетост, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места. „Това е практика. Това е законово установено положение. Не е тайна за никого, че ГЕРБ имат информатори в МВР". 

Биков: По-опасното от войната, която е близо до нас, е Петков да е премиер на страната

Според него свързването на посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една измислица. "Тя цели да се предизвика изкуствено скандал между политическото управление на страната сега с главния прокурор на Европейската прокуратура". 

Той посочи, че националната прокуратура е поставена под политическо ръководство, след като главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”. "Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура".

По думите на Рашков той е бил информиран, че делегираните прокурори на ЕП имат общо със сигнала на бизнесмена Васил Божков. В най-скоро време България очаква да получи такава официална информация. „Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата нямаше да го образува никога”, категоричен е той.
 
NOVA