/ БГНЕС
"Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО. Представете си, че има атака върху Полша, активира се Пета клауза на НАТО, това е ужасно, но има директен конфликт НАТО - Русия, ние сме автоматично във война, тогава вече се предоставят на всички съюзници, надявам се никога не се стига до такъв сценарий".

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за БНР. По думите му историята показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо как се държиш.

Петков: Усилваме Източния фланг на НАТО, България няма да дава военна помощ към Украйна

"Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще мине. В тази ситуация трябва да сме сигурни, че сме част от голяма сграда, през която колкото и да е голям, няма да може да мине. Това, че сме НАТО, че сме ЕС, е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента. Българският интерес е изключително ясен, той е тази война да спре максимално бързо и да не се разширява", заяви Василев.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов и на Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че "това е провал на прокуратурата, а не на правителството".

"Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната. Няма значение как се казваш, за всички трябва аршинът да е еднакъв. Това, което виждаме, се случва всеки ден. Това е най-нормално следствено действие. Нищо не беше показно. МВР извърши нормално следствено действие. Този процес ще продължи. Прокуратурата не е отказала да образува досъдебно производство, чака допълнително информация", каза още Василев.

Прокуратурата: Къде в материалите от МВР Рашков вижда постановления за привличане на обвиняем

Вицепремиерът е категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка.

"Г-н Гешев трябва да си подаде оставката. Това, което видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която живеем", посочи Асен Василев.
БНР