Социолог: Опозицията припознава Първанов като „момче, което ни върши работа
Социолог: Опозицията припознава Първанов като „момче, което ни върши работа / снимка: БГНЕС, архив

6 партии влизат в парламента според последните социологически данни относно политическите нагласи на населението.

Това сочат данни на агенция „Медиана", според които сигурно първо място заема БСП с 24,8%. Втора и трета политическа сила остават ГЕРБ и ДПС, съответно с 19,3% и 9,5%.

Над 4-процентния праг минават още „България без цензура" със 7,1 на сто и „Реформаторския блок" с 6,4 на сто от гласовете не избирателите. Националният фронт за спасение на България на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов събира 3,3% избиратели, ако изборите се провеждат сега.

Според Кольо Колев АБВ не дава индикации, че ще премине 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Това обаче не означавало, че няма да може да се пребори с останалите партии и да увеличи електората си.

По думите му Бареков е успял да играе харизмата на ранния Бойко Борисов и радикализма на Волен Сидеров, което „очевидно импонира на значителна част от избирателите.

По данни на агенция „Медиана" бившият президент Георги Първанов е на първо място по рейтинг. Причината за това според Кольо Колев е, че Първанов губи малко от симпатиите в лявото пространство и едновременно с това събира страшно много симпатии от страна на Реформаторския блок, на ГЕРБ и други опозиционни партии, които очевидно го припознават като „наше момче, което ни върши работа".

„Много политици силно надценяват това, което се нарича рейтинг. Те си мислят, че това има пряко отношение към тяхното политическо присъствие", заключи Кольо Колев.

Източник: NovaNews.bg