„Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение ”, заяви в ефира на „Здравей, България” вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той посочи, че е „За” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и с 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. "14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината. А ръстът на инфлацията е малко над 2%", уточни министърът. Той припомни и, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.

Средната заплата у нас нараства: През второто тримесечие на 2021 г. e била 1 525 лв.

„Цени от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, коментира Донев.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. "В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарасне до края на годината", добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

КЕВР: Цените на тока и парното няма да се променят до края на годината

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. 

„Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.
 
NOVA