/ БГНЕС
С проекта на закона за бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. се постига и баланс, и устойчивост. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова при разглеждането на първо четене в парламента на законопроекта за бюджет на ДОО за догодина.

Наистина паричните обезщетения, помощите и пенсиите имат съществено значение за запазване на жизнения стандарт на големи групи от нашето общество, особено големи групи лица в уязвимо положение, отбеляза министърът. По думите ѝ тези парични плащания от държавното обезщетение и осигуряването са основен източник на доход за голяма част от безработните в страната, майките, болните, децата с починали родители, хората с увреждания и пенсионерите.

"В тази връзка искам да подчертая, че усилията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) винаги са били насочени към намиране на варианти за тяхното повишаване и аз, като социален министър, бих била радостна, ако финансовото положение на бюджета и на системата за обществено осигуряване позволява увеличаване на всички форми на обезщетения", посочи Шалапатова. Тя отбеляза, че тази цел трябва да бъде съобразена с финансовите възможности на бюджета, който е осигурен в настоящия момент.

Министърът подчерта необходимостта да се приемат социално и финансово приемливи решения както за осигурените лица и пенсионерите, така и за бюджета на ДОО.

"Нека да подчертая кои са ангажиментите, които поех и реализираме с моя екип по някои от точките, които вие подчертахте", каза Шалапатова.

"Що се отнася до анализа на пенсионната система, чиито изкривявания водят до твърдения за несправедливост, за липса на баланс на приноса и дохода от пенсии, липса на гаранция за устойчивост на пенсионната система в дългосрочен план, както и липсата на дебат между държавата, социалните партньори и заинтересованите страни, нашият ангажимент е да стартираме този анализ, който да може да чуе всички заинтересовани страни и в същото време да стъпи на добрите практики за промени в пенсионната система, които се реализират във водещи европейски страни", обясни министърът.

Тя уточни, че до няколко седмици ще може да започне анализът, който ще бъде договорен и със социалните партньори от гледна точка на неговия обхват. Ще се съобразим и с насоките, и очакванията, които и вие посочихте за този анализ, каза Шалапатова.

Би било прекрасно и много лесно, ако само със средствата и политиката, водена в общественото осигуряване, се справим с демографските предизвикателства пред България, коментира Шалапатова. Министърът посочи, че МТСП е водещо в реализирането на нова комплексна и цялостна демографска политика, която договарят с различни министерства.

За да има демографски напредък в България, трябва да адресираме раждаемостта, пазара на труда, образователните, здравните и териториалните политики, посочи Шалапатова. Тя добави, че в тяхната концепция за демографска политика залагат четири мерки по линия на раждаемостта, 12 - по линия на пазара на труда, осем - свързани с образователната система, осем - в здравната, и девет - свързани с териториалното разпределение.

В проекта на цялостния бюджет за следващата година правителството предлага една изключително сериозна инвестиция през капиталовото бюджетиране в дострояването, престрояването и изграждането на нови детски градини и ясли, отбеляза министър Шалапатова.

За нас е много важно, когато говорим за обезщетението за втората година от майчинството, да говорим за гарантиране свободния избор на майките - ако те изберат да се грижат за своето дете, как могат да се справят с тази грижа без затруднение, заяви тя и уточни, че системата на социално подпомагане има много възможности за подкрепа. Пазарът на труда е изключително важната алтернатива, която се надяваме повече майки да изберат, посочи Иванка Шалапатова.

Тя коментира, че е странно да се очаква само с политики за обезщетения изкореняване на бедността в страната. Основният механизъм за изкореняване на бедността сред населението, и особено сред децата, са мерките, свързани с достъп до качествени и високоефективни услуги, посочи Шалапатова. Тя отбеляза, че 260 млн. лв. е увеличението на инвестициите в достъпа до качествени социални интегрирани услуги и за родителите, и за всички хора в уязвимо положение.

Министърът посочи, че втората сериозна мярка е овластяването на гражданите, така че да не станат зависими постоянно от системата на социалното подпомагане, а да бъдат автономни, да се справят с предизвикателствата и да излязат рано от системата на уязвимост.

Третата линия за адресиране на бедността е адекватното социално подпомагане, отбеляза Шалапатова и уточни, че са започнали цялостен преглед на ефективността на подпомагането. Четвъртата линия, по която се бори бедността и може да бъде изкоренена, е защитата, заяви Шалапатова.

Политиката, която водим е цялостна, мултисекторна, защото дори само с по-добър бюджет на общественото осигуряване, аз мисля, че всички сте убедени, че не можем нито да спрем демографския срив, нито да се справим с предизвикателствата на пазара на труда, нито да бъдем една модерна европейска страна с ниски, ако може и нулеви нива на бедност, каза още министърът.
Никол Николова/БТА