Пореден епизод на зима 2021 се очаква да започне във вторник и да продължи около 48 часа.

Порция студен въздух от арктическите ширини е на път да обхване от северозапад почти цялата страна. В същото време над Балканите ще нахлуе влага от Средиземноморието, която ще донесе повсеместни валежи, съобщава NOVA

Снеговалежите ще започнат още през нощта и призори във вторник от северозапад. До обяд ще обхванат в различна степен Западна и Северна България.

В източните райони на страната ще завали дъжд, който по-късно, с падането на температурите, ще премине в сняг.

Интензивен снеговалеж се очаква в по-късните часове във вторник и в нощта срещу сряда, когато студеният въздух ще обхване дори Черноморието.

В сряда преди обяд от запад на изток валежите ще започнат да намаляват и да спират. Най-късно това ще се случи в Североизточна България. 

Има условия в следващите 48 часа да се натрупа снежна покривка около и над 20 сантиметра в Предбалкана, котловините южно от Балкана, в Североизточна България. На югоизток ще се излее солидно количество дъжд.

В някои райони на областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали метеорологичните модели предвиждат до 80-100 литра на квадратен метър за двата дни. 

Температурите ще паднат осезаемо от сряда до петък. Дневните ще се колебаят около нулата, а сутрин и вечер – в интервала минус 5 – минус 10 в някои райони. 

В планините снеговалежите ще са обилни в масивите на югозапад, в Стара планина и Родопите. Във вторник вечерта се очакват снеговалежи и на изток – в Странжда и Сакар. По планинските проходи и пътища са възможни усложнения в трафика. Вятърът ще създава предпоставки за навявания, а ниските температури – за обледеняване. 
nova.bg