Сметището в Цалапица гори, подозират умишлен палеж
Сметището в Цалапица гори, подозират умишлен палеж / снимкa: DarikNews

Сметището в Цалапица се е запалило тази нощ. Три противопожарни автомобила от службата в Стамболийски гасят пламъците, на помощ на място са пристигнали и огнеборци от Пловдив.

Гасят четири огнища в ограничен участък от зоната, в която се депонира свеж участък. Управителят на сметището Петър Тодоров обаче заяви пред Дарик, че гори не малка площ от седем-осем декара. Той е категоричен, че пожарът е умишлен и свързва запалването с искането за приемането на нови количества софийски бали.

Предишният голям пожар в Цалапица бе на 10 април тази година, когато там се депонираха последните остатъчни количества от 200 000 тона столичен отпадък.

Според управителя на сметището запалването е станало миналата нощ, като пламъците са тръгнали едновременно на доста голяма площ, което според него е невъзможно при самозапалване на боклука. Пожарната служба на оператора на сметището е извикала на помощ огнеборците от Стамболийски вчера около 22:30 часа. През нощта вятърът е носел облака към Стамболийски и в момента духа към посока Пловдив, каза Тодоров. Непрекъснатата смяна на посоката на вятъра затруднява гасенето, добави още той. На помощ са пристигнали и пожарникари от Пловдив.

Главният еколог на Община Пловдив е поискал от Регионалната инспекция по околната среда и водите да изпрати на сметището мобилната си лаборатория, която да замери степента на замърсяването на въздуха.

Според еколога на Община Пловдив Христо Минков до момента няма непосредствена опасност за здравето на пловдивчани и за хората, които живеят в близките до сметището села.