Служебни адвокати да работят по важни дела, предвиждат промени в НПК
Служебни адвокати да работят по важни дела, предвиждат промени в НПК / Sofia Photo Agency
Задължително да се назначават служебни адвокати по дела от значим обществен интерес, които се отчитат пред Европейската комисия, независимо дали обвиняемият има частен адвокат. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от кабинета, които парламентът обсъди на първо четене. Целта е да се ограничат случаите на отлагане на дела заради отсъствие на избрания от обвиняемия защитник. Това беше един от спорните моменти при дискусията в пленарната зала.

"Според юристи от опозицията служебните адвокати ще бъдат използвани само за действия, които не са в интерес на подсъдимия като например самопризнание, което по-късно не може да бъде оттеглено", обясни независимият депутат Елеонора Николова. Тя допълни, че ще има двоен стандарт за тези следствени действия, които биха „увредили” положението на подсъдимия - ще се ползва служебния защитник, който е обикновено лице от бившите следователи, като така ще бъде заобиколен платения адвокат, на който се е доверил човекът.

Вътрешният министър Михаил Миков даде пример с делото „Куйович”, което било отлагано 5-6 пъти поради различни проблеми на защитата. „Колкото повече се бави едно дело, толкова по-трудно се доказва, толкова повече свидетелите забравят, а има случаи, в които минават в по-добър свят”, коментира Миков.

Автомобилите, представляващи веществено доказателство за престъпление, ще бъдат връщани на собствениците им след огледа. Министър Миков посочи, че колите по паркингите на Министерството на вътрешните работи са хиляди и стоят по 5-10 години, „прораснали с дървета”.

Само един от проектите на опозицията е приет от правната комисия, той е на независимия депутат Борислав Българинов и предвижда следователите да разследват тежки престъпления. Министрите Миков и Тачева се обявиха против, защото така реформата щяла да се върне назад.