/ Община Сливен
Мерките към възрастните хора са с цел да ограничат разходките им из града
Община Сливен въведе пропускателен режим в квартал „Надежда“ във връзка с множеството сигнали за струпване на хора и с цел опазване на обществения ред и намаляване на движението. Кметът Стефан Радев е поискал от МВР постоянно присъствие на полиция в ромския квартал и в селата Сотиря и Тополчане.

МВР, със съдействието на Общинска охрана, следят за спазване на заповедта на министъра на здравеопазването, съобщиха от кметството. За да ограничат пък излизанията на пенсионерите навън, от общинската администрация обявиха, че прекратяват безплатните пътувания за възрастните хора, както и билетите от 20 стотинки за градския транспорт.

В два поредни дни продължава и дезинфекцията през нощните часове на детските площадки, градския пазар, спирките, пешеходната зона в центъра и на други места. Тази нощ е извършена дезинфекция и в квартал „Надежда“. Вече са обработени и ще продължат да се обработват контейнерите за битови отпадъци. Предстои и измиване и дезинфекция на основните булеварди в града, съобщиха от общината, а жителите на Сливен коментират с одобрение в социалната мрежа  "яките мерки", които са предприели в властите срещу заразата.








Разкрити са и 3 телефона за консултация с психолог. Разкриват се и 5 номера за връзка с медицински сестри за консултации относно коронавируса.

Всички сигнали за нарушения от предприятия по мерките се изпращат до РЗИ. Градските власти се обърнаха към таксиметровите компании да дезинфектират такситата, а домоуправителите да вземат мерки за дезинфекция на общите части във входовете - на асансьори, стълбища, парапети, дръжки и звънци.

Адекватните и навременни мерки общината предприе, въпреки че в града под Сините камъни все още няма потвърден случай на заразен с COVID-19. Въпреки това кметът Стефан Радев призовава жителите да не излизат навън, освен ако това не е наложително.