/ БГНЕС
Вторите подред предсрочни парламентарни избори през 2024 г. чакат да бъдат своята дата, а междувременно възникват въпроса кой ще е следващият служебен премиер на страната

Председателят на НС Рая Назарян, която има право да бъде избрана от държавния глава за служебен министър-председател, вече отказа пред Радев да заеме тази длъжност.

ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира бъдещия служебен кабинет и служебен премиер. "Кандидати за премиери бол, не се меся в тази работа, за ГЕРБ няма никакво значение кой ще е премиер", каза той. 

"Единственото, което можем да твърдим по време на управлението на Главчев е, че никой не оспори изборите", заяви Борисов. "На ГЕРБ ни е безразлично кой ще бъде служебен премиер, за мен тези избори са избор на хората дали този хаос да продължава занапред", каза той. 

ПП-ДБ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също коментира темата.

"Моделът „Пеевски“, ако искаме да бъде изкоренен, това не може да се случи през малки технически ходове. Това коментира пред журналисти в парламента Кирил Петков, един от лидерите във формацията „Продължаваме Промяната“ в отговор на въпрос кой трябва да бъде избран за служебен премиер. Кирил Петков отговори на въпроса, след като заедно с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян откриха изложба под надслов "Деца на войната".

"Възраждане"

"Възраждане" не вижда подходящ човек за служебен министър-председател сред възможностите, от които президентът Румен Радев може да избира. Това обясни пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов.

"Не виждаме такъв", отговори Костадинов на въпрос кой е подходящ.

БСП

Служебният министър-председател трябва да е равноотдалечен от всички партии, за да проведе честни избори. Димитър Главчев е сериозна политическа фигура, бил е председател на парламента от ГЕРБ и няма как да няма пристрастия към тази партия. Тази теза изрази председателят на парламентарната група на БСП за България Борислав Гуцанов в кулоарите на парламента. “Не виждам как той може да се откъсне дотолкова от ГЕРБ, че изборите да могат да бъдат проведени по честен и почтен начин", заяви Гуцанов. 

"Решението кой ще е следващият служебен министър-председател е само и единствено на президента. За нас е важно изборите да бъдат честни, почтени и служебният кабинет да не си позволява да се намесва в изборния процес”, каза още Гуцанов. 

Той допълни още, че третият мандат е трябвало да се използва по по-разумен начин, да бъде проведен с по-бавни преговори, за да има повече възможност за разговори и с парламентарно, и с извънпарламентарно представените партии.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня