/ БГНЕС
Бури, порои и градушки удариха някои части на страната след слънчевото утро.

Пороен дъжд превърна улиците на Русе в реки. За по-малко от час над града се изсипаха над 20 литра на квадратен метър, съобщава БГНЕС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ НАВОДНЕНИЯТА В РУСЕ

Заради голямото количество вода част от шахтите избиха, тъй като канализацията се оказа неспособна да поеме толкова много вода. Множество автомобили закъсаха в по-ниските места и движението бе блокирано. Наложи се полицията да отцепи критичните участъци и да пренасочи трафика по обиколни маршрути.

Топола се стовари върху кола край село Самоводене във Великотърновско, съобщава bTV. С леки наранявания е спътникът на шофьора. Силният вятър във Великотърновско, който премина със скорост 17 метра в секунда от Югоизток, изпочупи и разпръсна клони по пътното платно. Поражения има и по електропреносната мрежа. Част от селото е било за кратко без ток.

Силна буря се изви над София по обяд. Бурният вятър, на места придружен с интензивен дъжд, изпочупи клони на дървета.

София дъжд
БГНЕС

Градушка колкото лешник удари Шумен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Паднал клон затрудни движението по трамвайни линии 20 и 23. След намесата на авариен екип клонът беше отстранен, а движението – възстановено.

На 7 сигнала за паднали клони са реагирали аварийните екипи вследствие на силния вятър и дъжда в столицата.

В късния следобед пороен дъжд се изля над града.

От жега към гръмотевични бури: Идва захлаждане

Във Вършец и Враца падна градушка с размерите на грах и лешник, съобщиха  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

След последните горещи дни предстои захлаждане.

градушка в Дупница
netinfo


Две паднали дървета, опасна ламарина и пламнало стърнище след вятъра в Разградско

Четири сигнала за инциденти получиха огнеборци от Разградско след силния вятър, преминал през Лудогорието в следобедните часове – съобщи за Дарик-Разград директорът на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ Емилиян Станев.

Две дървета са паднали от вятъра и в момента се отстраняват от пътищата – едното е в село Голям Поровец, а другото на ул. „Александър Стамболийски“ в Разград. Служителите от РДПБЗН реагираха бързо и на сигнал за опасна ламарина, надвиснала от покрива на Бизнесцентъра в Разград над оживен тротоар.

Две паднали дървета, опасна ламарина и пламнало стърнище след вятъра в Разградско
netinfo

Времето на 26 юли: до обяд слънце, после облаци и превалявания на места

В сряда преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Възможни са градушки. Вятърът ще е до умерен от северозапад и с него ще продължи да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са предимно между 28 и 33 градуса. През нощта срещу четвъртък в Западна и Централна България явленията ще се активизират и в отделни райони са възможни значителни количества.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg