Задържани са седем души при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. Това съобщиха на брифинг от МВР.  За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража.

"След повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция“, под надзора на прокуратурата на 16 септември се проведе специализирана полицейска акция, в резултат на която беше неутрализирана и задържана организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти", обясни директорът на ГДБОП гл. ком. Калин Стоянов. 

По думите му акцията се е извършила на територията на област София, Русе и Хасково.

Задържаха българин за трафик на мигранти

"Групата от български и чужди граждани е много добре структурирана, със строга йерархия. Организатор на групата е афганистански гражданин", добави Стоянов. 

"Операцията започна с получена информация в ДАНС, която касае дейност на организирана престъпна група за превеждане на мигранти през турско-българската граница и впоследствие през българо-сръбската граница. Информацията касаеше няколко лица от афганистански произход, както и български граждани. Основно превежданите мигранти бяха афганистански граждани", уточниха от ДАНС.

Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите, като вероятно за това им се е заплащало. Според информацията средната сума за превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна варирала между 8 и 10 000 евро.