"Днес завършиха това деяние. Те ограничиха моите граждански права. Никой не може да казва на никого кога и какво трябва да говори и не може да ограничава неговите граждански права. Това е атака към демократичния ред". Това заяви Явор Божанков от ПП-ДБ пред БНТ по повод скандала с "Възраждане" в Народното събрание, където Явор Божанков поиска да обоснове отрицателен вот след избирането на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпрос, а от "Възраждане" на два пъти му попречиха да се изкаже като се събраха около пленарната трибуна.

"Не се страхувам. Никой не може да суспендира Конституцията и никой не е над закона, включително и "Възраждане"", каза още той.

Заради нарушаване на реда в НС: Наказаха шестима депутати и отстраниха Костадинов

Божанков ще защити своите права в съда и ще предложи промяна в правилника, по който функционира НС.

"По-големият въпрос е тези хора, ако имат пълно мнозинство. Днес казват кой да говори и кой да не говори... Хората трябва да видят, ако "Възраждане" бъдат овластени, какво ни очаква нас и какво очаква България и всеки, които има някакво свободно мнение", каза още Божанков.

"Защото правилникът такава хипотеза не е предвидил. 32 години такава хипотеза в това НС не е имало. Такива хора не са влизали. Такова нещо никой не е виждал. Естествено как да се борим с такова явление не е предвидено. Има наказателно-правни мерки", каза той.
БНТ