Делян Пеевски беше избран от Народното събрание за член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. По време на дискусията стана ясно, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да подкрепят номинацията му.

А гласуването приключи с поредния скандал в пленарната зала, който наложи прекъсване на заседанието.

Делян Пеевски на среща с „Продължаваме промяната“

"За" Пеевски гласуваха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от ДПС и 11 депутати от ИТН, а "против" бяха 50 депутати от ПП-ДБ, 1 депутат от ГЕРБ-СДС и 16 депутати от БСП, а "въздържал се" гласуваха 8 депутати от ПП-ДБ. В гласуването ПГ на "Възраждане" не участва.

Веднага след това "Продължаваме промяната" лансираха твърдението, че именно заради "Възраждане" Пеевски е одобрен за член на комисията.

"Те не гласуваха против и решението мина, не ги съдете по думите, а по действията им", заяви от трибуната Искрен Митев от ПП, което взриви залата. Веднага след него на трибуната излезе и Явор Божанков, а депутатите на Костадин Костадинов се опитаха да попречат на изказването му. Наложи се председателят на парламента да охлади страстите с 20-минутна почивка.

Проекторешението за Делян Пеевски беше внесено преди ден в деловодството на парламента, след като Хамид Хамид предложи в пленарната зала точката по темата да дойде на преден план в седмичната програма на депутатите. Днешното гласуване беше предхождано от среща на Пеевски с Кирил Петков и други представители на "Продължаваме промяната".

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че няма нищо лошо и нищо нередно ДПС в лицето на Пеевски да искат това, което им се полага. "Искат си да си платите това, че ще ви подкрепят и това, че има правителство и ще променяте конституцията заедно с тях и благодарение на тях с техни предложения. Време е да застанете с лицата си, да застанете тук и да кажете: сгрешихме, не бяхме прави спрямо Пеевски и няма нищо лошо той да е в тази комисия и даже ще го номинираме за шеф на ДАНС. Това е открито", подчерта той.

Предлагат Пеевски да влезе в конституционната комисия

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че е право на всяка парламентарна група е да предлага когото иска за член на комисия. Той призова "Възраждане" да подкрепят това предложение и им предложи да си представят красотата на момента: "Представете си Христо Иванов и Делян Пеевски в една комисия и двамата са юристи, представете си бъдещето, в което те ще са заедно", отбеляза той.

Христо Иванов от ПП-ДБ определи Комисията по конституционни въпроси като "особена". "След 6 избора видяхме едно нещо - събирането на гласове в парламента в тази обществена атмосфера все по-малко произвежда доверие. Възможността конституционната комисия да произведе доверие е изключително крехка", каза той и уточни, че трябва да гледат състава на тази комисия по по-различен начин, отколкото гледат на другите комисии. Иванов посочи, че той не е част от тази комисия и добави, че той и неговата парламентарна група няма да подкрепят предложението Пеевски да стане член на комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че те са добронамерена и държавнически отговорна партия. "Тази наша принципност и добронамереност беше злоупотребена от Борисов. С нас до този момент никой не е водил разговори за конституционно мнозинство. БСП няма да ви бъде патерица и във вашите задкулисни заигравки няма да участва", подчерта тя и добави, че когато имат какво да кажат ще го направят публично. "Нито сме участвали в преговори за министри и министерства, нито за конституционно мнозинство", каза още Нинова.