След скандал Кърджали остана без почетен гражданин
След скандал Кърджали остана без почетен гражданин / снимка: DarikNews.bg

Скандал съпроводи тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали по повод 21 октомври - Деня на града. С 22 гласа „против" (на ДПС) и 16 „за" кандидатурата на освободителя на Кърджали от османско владичество генерал Васил Делов за почетен гражданин бе отхвърлена. Мотиви от трибуната на тържествения форум не прозвучаха, а това предизвика гнева на другите две политически сили, представени в местния парламент - БСП и ГЕРБ.

По-късно те напуснаха демонстративно официалната градска церемония пред паметника на Освободителите в знак на протест срещу неприетата от Общинския съвет кандидатура на генерал Васил Делов за почетен гражданин. Народните представители Димчо Михалевски и Цвета Караянчева, както и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова не застанаха до официалните лица, редом до кмета Хасан Азис, председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, гостите от побратимените на Кърджали общини от САЩ, Гърция, Русия, Турция и Румъния.

Нарушавайки обичайния протокол Михалевски призова присъстващите да аплодират делото на генерал Делов и заяви, че военачалникът става „почетен гражданин на духа на Кърджали".

ДПС си решава собствените проблеми в стила кой е по-по-най, кой е по-турчин от другия турчин. В същото време ДПС се обяви за етническо противопоставяне.

- Милко Багдасаров, лидер на БСП в Кърджали

„ДПС лепна голямо черно петно на празника на Кърджали. Не може сутринта да поднасяш венци и цветя пред паметника на генерал Делов, а малко след това да не го приемаш за почетен гражданин. За мен това е лицемерие", коментира след сесията Цвета Караянчева. По думите й се пренебрегват позициите на Инициативния комитет, на гражданите на Кърджали, дори собствените им позиции, като срещу това се изкарва някаква подписка на някакви граждани, несъгласни с кандидатурата на Делов за почетен гражданин.

Други новини от Кърджали