В последните дни ни заливат тревожни новини. Може би най-тревожната е изнесената статистика на населението. За пръв път от 80 г. сме под 7 млн. български граждани. Намалели сме с 11% за 10 години. Близо 800 хиляди сме по-малко за тези години. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в призив от парламентарната трибуна.

"Каквото и да правим тук, ако няма народ, няма смисъл да правим. Затова се обръщаме към вас да обединим усилията си по тази тема. През годините много приказки са изказани. Дайте да се хванем и да свършим работа. Въпросът не е само за един парламент или един Министерския съвет, или един мандат. Това е въпрос за държавници", заяви Нинова.

Първи резултати от Преброяване 2021: Обявиха колко е населението на България

"Нека да сложим реално начало на действия по този проблем. От наша страна ще задействаме свикване на Националния съвет по демография в Министерския съвет към премиера. Ще обсъдим конкретни мерки и ще ви ги предложим. Наясно сме, че сме тук да отчитаме пред вас, а не да ви даваме акъл, но проявяваме загриженост – нека всеки законопроект да има реална оценка и влияние върху демографията", призова тя.

Съхраняването на българския народ е най-важното, изтъкна вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.