НСИ представи предварителни оценки за данните
Националният статистически институт (НСИ) представи на пресконференция първи предварителни резултати от Преброяване 2021 на населението на страната.

„Миналата година беше интересна и трудна - първо се наложи да отложим преброяването, тъй като бе първата вълна на коронавирус; имаше няколко пъти избори, отново коронавирус; политическото напрежение в страната беше високо; негативно отношение на хората към институциите, което се отрази и върху нашата работа. А основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална политическа обстановка. Имахме и злонамерени атаки срещу сайта, което беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви в началото председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че представят предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време - вероятно края на тази година, тъй като едва 34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г.,
заяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" Магдалена Костова и допълни, че има определено намаление на населението. 

"Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции, по-голяма смъртност, отколкото раждаемост и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали", посочи Костова.

iStock/Getty Images

По отношение на половата структура, от НСИ обясниха, че тя се запазва - 52% са жените, 47% са мъжете. 

Във възрастовата структура, обаче, има промяна. "Ако през 1992 г. 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 г. е точно обратното - имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години", заяви Магдалена Костова.

Цялостната оценка за населението, направена от НСИ, показва, че негативните тенденции се задълбочават, населението намалява и застарява. Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната.

Увеличава се населението в градовете
(74% са хората там), показват данните на НСИ. Спрямо предишното преброяване през 2011 г., само София-град увеличава своето население с 14.7%. Всички останали области регистрират намаление на населението, като то варира между -8 и -26%. Най-малко е това население в област Пловдив, област Варна и в София-област. Най-голямо е в област Добрич, Видин и Монтана.

iStock/Getty Images

Жилищата в страната към 7 септември 2021 г. са 4 182 000 и се увеличават с 295 000, спрямо 2011 г.

Като основно това увеличение е в градовете. Най-много жилища има в София-град, Пловдив, Бургас и Варна. 

Сградите също се увеличават - 36 000, отново основно в градовете - Варна, Бургас, Благоевград.