Представители на РЗИ вече ще участват в обществените поръчки за избор на перални на болниците. Това е резултатът от разследването на Васил Иванов за прането на болниците, предаде NOVA.

„Когато се обяви една обществена поръчка кой да пере на една болница, първо ще отива инспектор от РЗИ, който да погледне дали тя отговаря на нормативните изисквания. Ако отговаря, продължава нагоре в конкурса. И тогава се гледат цените”, обясни Васил Иванов.


Разследване на NOVA: Фрапиращи афери в столичната болница „Света Анна“ (ВИДЕО)

До промените се стигна, след като журналистът показа как тонове болнично бельо пътуват из страната. Така например болницата във Видин праща прането си във Велико Търново, тази във Велико Търново – в Русе. Голяма болница като „Пирогов” изпраща бельото да се пере в Пазарджик, а Окръжна болница в София – в Стара Загора.

„Става въпрос за много пари. А и се оказа, че много перални не отговарят на изискванията”, обясни журналистът.

След излъчването на репортажа, единствено шефът на „Пирогов” – проф. Балтов, се свърза с екипа.

„Пирогов” през цялото време е търсил да пере на изгодна цена, факт е, че когато поех поста, свалих сериозно цената”, заяви проф. Балтов. И допълни, че е даден срок на фирмата, която пере, да влезе в нормите, или договорът ще бъде прекратен.