Преди седмица от разследване на Васил Иванов, излъчено в в ефира на „Неделята на NOVA” разбрахме как, шефовете на столичната Окръжна болница – "Света Анна", в тандем с една странна консултантска фирма, източиха 250 000 лева чрез фиктивен европроект. Европроект за обучение по английски език на 500 души от персонала, в това число и санитарки на по седемдесет години.

Разследването разкри, че това обучение е извършено само по документи. Служителите, в това число санитарките, са принуждавани да се подпишат под документи, че девет месеца са ходили на курс, без дори да знаят, че такъв се е провел. Принуждавани от човек от администрацията, изпратен от шефовете на болницата.

Четвърт милион похарчила болница „Св. Анна“ за фиктивен курс по английски за санитари (ВИДЕО)

След излъчването на разследването, последва светкавична реакция от същия този човек – директорът Славчо Близнаков. Но не към екипа на NOVA, а към доктор Саша Николова, която подаде сигнала и застанала с лицето си разказа за злоупотребата. 

На следващия ден директорът Близнаков излезе в отпуск. Новото разследване показва още интересни факти, свързани с дейността му като директор.

След разследване на NOVA: Шефът на ИСУЛ дава съвети по журналистика, вместо да накаже провинил се лекар (ВИДЕО)

С малко предистория. Преди години Близнаков е назначен за директор на болницата в Хасково. Като такъв той сключва един доста странен договор с една старозагорска фирма. А именно болничното пране да се пере в пералня в Стара Загора. И така години наред, тонове болничното пране пътува между Хасково и Стара Загора.

Когато преди пет години приятелят му Петър Москов става министър на здравеопазването, от болницата в Хасково, Близнаков е назначен за директор на столичната Окръжна болница, където пък сега Москов му е заместник. И изведнъж прането на Окръжна болница започва да пътува от София до Стара Загора и обратно. Общо 500 километра. Всеки ден. Десетки тонове. Защото директорът Близнаков е сключил договор със същата старозагорска пералня. След обществена поръчка, разбира се, в която наред с поставените доста особени изисквания, тя печели с цена една стотинка на килограм. Оферта по-ниска с една стотинка от останалите кандидати. 

Разследване на NOVA: И в пловдивска болница слагат стентове на здрави хора (ВИДЕО)

И така прането на столичната Окръжна болница всекидневно пътува 500 километра между София и Стара Загора. Покрай този случай с изненада става ясно, че тази съмнителна практика не се прилага само тук. И че го правят и други болници, чието пране също ежедневно циркулира по пътищата на страната. Освен, че изминава стотици километри, често пералните, до които пътува, са незаконни. Със заместник-председателя на Асоциацията за промишлено пране екипът, който работи по разследването, направи кратка обиколка.

А защо шефовете на споменатите болници не изпращат свой представител да огледа пералните, които се явяват и печелят обществените поръчки. И които често са на стотици километри? Отговорът оставяме на вас.
NOVA