Министърът на икономиката Кирил Петков представи резултатите от проверка на едно от дружествата под негова юрисдикция - Държавната консолидационна компания (ДКК). Основната критика е към подчинената строителна компания „Монтажи” заради ремонт за над 2 милиона лева на язовир, в който обаче почти няма вода, посочва NOVA.

Според резултатите от проверката ,Държавната консолидационна компания е прехвърлила в последните години 500 милиона лева към фирма „Монтажи”. Те от своя страна наемат подизпълнители. Заради неплатени задължения на фирма „Монтажи” е наложен запор, обяснява икономическият министър, но тя продължава да се разплаща през дъщерно дружество - „Монтажи” - София. Като пример за лошо управление на дружеството и съответно на министерството, Петков дава конкретен язовир, ремонтиран за над 2 милиона лева.

„Намираме се в язовир „Пазар дере” до Ловеч, Министерството на икономиката е принципал на Държавната консолидационна компания, която извършва ремонтни дейности на язовири, чрез „Монтажи”. Този язовир е сред топ десет приоритета на държавата. В момента язовирът ни струва 2 млн. и 350 000 лева”, посочва Кирил Петков.Строителният експерт Владимир Барзов, който е участвал в работната група за проверките, твърди, че цените не са пазарни.

„Цените са бутикови. Цена на бетон, който в София е 100 лева, тук е 200. Двойни цени за бетон. Фрапиращи са и транспортните разходи. Пет пъти по-скъпи”, каза Барзов.

Петков показва и съоръжение, част от което е стара бутилка от безалкохолна напитка

Не знам дали като технология е най-добрият начин за този тип съоръжения. Когато държавата обаче похарчи 2 млн. съоръженията трябва да са по-добре от това”, обясни министърът на икономиката.

В понеделник материалите от тази проверка ще бъдат предадени в прокуратурата.