След трагичния инцидент, при който мълния уби на място 41-годишния треньор на футболния клуб „Хебър” по време на мач, експерти в областта обясниха защо може да се е стигнало до този инцидент, а също и как да се пазим при такива опасни бури.

Мълниезащитата на стадиона в село Лесичово може да е проектирана неправилно. Такава хипотеза изразиха специалистите. Мълнията е била със сила около 9 килоампера. Според тях тя е малка, но достатъчно смъртоносна, посочва NOVA.

Мълния уби футболен треньор на стадиона

Експертът Радослав Калчев разполага с данни за всяка една мълния, която е паднала у нас през последното денонощие. Включително и за тази, отнела човешки живот в Лесичово.

„Това, че има системи за защита не означава, че те са ефективни, че са правилно проектирани и че са били способни да предотвратят това фатално събитие", заяви той.

Треньорът носел смарт гривна. Според Калчев тя е привлякла мълнията. „Има наранявания по ръката, на тила и задните части на краката. Ясен е пътят на мълнията”, поясни специалистът.

Прокуратурата се самосезира за смъртта на футболния треньор, който беше убит от мълния

По думите на експерти земното кълбо е атакувано от 300 мълнии на всяка секунда. А средно на ден ставаме свидетели на около 8 милиона такива явления.

enlightenedЕдно от златните правила по време на гръмотевична буря е първо да махнем всички метални предмети от себе си и да сме далеч от дървета, като задължително трябва да клекнем.

enlightened„Краката ни трябва да бъдат свити, прибрани, а ръцете ни да хванат глезените”, каза експертът Симеон Матев.

enlightenedОпасност за здравето ни крият и телефоните.

„Мълнията търси най-малкото съпротивление. Телефонът намалява съпротивлението“, поясни той.

И макар мълниите да се формират на 20 километра над земята, е трудно да се предвиди къде ще паднат.