/ БГНЕС, архив
Отказвали му достъп до заслона в планината
След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не загина от измръзване
100168
След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не загина от измръзване
  • След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не загина от измръзване
Хората, които стопанисват заслона „Черни връх”, ще бъдат уволнени. Причината е инцидент в новогодишната нощ, когато планинарят Калин Радев стига до заслона без никаква горна дреха, но не може да влезе вътре, защото вратата била заключена, макар прозорците да светели и вътре да се виждали силуети.
 
Докато неговите приятели стигнат до хижата, той вече проявил признаци на хипотермия и се разтреперил силно, разказва един от тях Димитър Кенаров. Той твърди, че предварително се бил обадил да попита дали ще има хора в хижата.
 
Хижарят Чавдар Евтимов обаче казва, че все по-често хора през нощта чукат на прозорците им и не може да се обръща внимание на всеки. Историята завършва с намесата на Планинската спасителна служба (ПСС), която сваля Калин до хижа "Алеко".
 

Дарик- Кюстендил


Група приятели решават да посрещнат Нова година на Черни връх. Те имат опит и подходяща екипировка, проучили са маршрута, както и времето. Към тях се присъединява и Калин Радев. Той обаче практикува метода на Вим Хоф, който включва дихателни практики и излагане на студ, за да се справи със здравословен проблем, от който страда.
 


Поради тази причина той решава да догони приятелите си в планината, но без каквато и да е горна дреха - само по шорти. В раницата си има 4 слоя екипировка. Той задминава тичешком компанията си и пристига пред хижата, където започва да чука.
 

/ Thinkstock/Getty Images


След 10-ина минути идва и Димитър Кенаров, човекът обадил се предварително дали в хижата ще има някой. Междувременно Кирил започва да трепери много силно, въпреки допълнителните дрехи, с които го обличат приятелите му. В един момент вратата на хижата отваря жена. Оказва се, че тя отговаря за чистенето на хижата, нейна е и преценката, че ситуацията пред вратата не изисква вниманието на хижаря Чавдар Евтимов, обясни Кенаров.



Мирослав Дончев, експерт по Връзки в обществеността в Българския туристически съюз (БТС), обясни, че клауза от договора задължава заслоните на височина над 1100 м да са отворени денонощно и да приемат туристи. Заради това сега стопаните на заслон Черни връх ще бъдат уволнени.