Въпреки напрежението около Луковмарш и заявките, че ще бъде забранен, шествие по софийските улици все пак имаше. То беше под надслов „Марш на толерантността. Срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор”, посочва NOVA

Организаторите заявиха, че няма да споменават името на Христо Луков. Така в редици по трима, с български знамена и плакати на генерали и офицери от българската армия, мъжете в черно стигнаха до НДК. Събитието беше охранявано от десетки бусове и коли на полицията.

Иначе Луковмарш беше обявен за 17:00 ч., като от Общината издадоха заповед до СДВР да се прекрати.

Заповедта бе издадена, след като от Столичната дирекция на вътрешните работи е било получено уведомление до кмета на Столичната община, че в района на Националния дворец на културата се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявено мероприятие - възпоменателно траурно шествие в памет на генерал Луков, което не е съгласувано от Столичната община. В уведомлението е посочено, че шествието ще доведе до нарушаване на обществения ред. Съгласно издадената заповед провеждането на мероприятието се прекратява, а СДВР трябва да предприемат необходимите действия, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите за осигуряване на обществения ред.

Столична община издаде писмо, с което съгласува само възпоменателна церемония със събиране на място на ул. „Тракия“ №1. Съгласувателното писмо бе обжалвано пред Административен съд - София-град и върнато като нищожно.

БГНЕС

БГНЕС

По-рано се състоя контрашествие на Луковмарш. Неговата начална точка беше езерото "Ариана" в Борисовата градина, след което премина през Орлов мост и Софийския университет, продължи по бул. "Дондуков" и приключи пред Централна минерална баня. 

Демонстрантите носеха транспарант с надпис: "Без нацисти по улиците" и скандираха "Солидарността между хората е нашето оръжие срещу омразата".

Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

БТА

БТА

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

nova.bg, БТА