/ БГНЕС
След 8 часа заседание и много спорове, правната комисия в парламента прие на второ четене Закона за мерките по време на извънредното положение, предаде БНТ.

Текстове в закона предвиждат отлагане на вноските по кредити до края на извънредното положение, без да се плаща наказателна лихва.

ГЕРБ предлагат задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина.

Военни ще могат да се включат в прилагане на мерките при извънредно положение и спират коли до идване на МВР.

Предлагат се и текстове за ограничаване на спекулата - до 15% за надценката на стоки при търговците на едро. Управляващите искат също удължаване на срока до 30 юни, в който да се ползва отстъпка от 5% при внасяне на данък сгради. Същият срок се предвижда и за подаване на данъчни декларации, както и за внасяне на данък печалба за бизнеса.

Без медии в правната комисия, соцдепутати не искат журналисти заради COVID-19

БСП напуснаха заседанието, защото управляващите предлагали изцяло нов закон, различен от одобрения вчера.

"Ние няма да участва е в хаоса, който произвеждат управляващите. Да, ние подкрепихме извънредното положение, но не можем да подкрепим хаоса и неадекватни социални, икономически и политически мерки. Това са докладите, които са взаимно изключващи се и неадекватни", заяви Филип Попов от БСП.

"Приехме предложение, което беше на БСП и ние имаме сходно, и приехме предложението, въпреки отсъствието на БСП от зала, изключително некоректно и не оправдава по никакъв начин очакавнията на гражданите. Всички сме уморени, работим в режим на извънредно положение, разбирам, че има недоволство по отоншение на доклада, че се спираше работа по няколко пъти, но ситуацията е такава", коментира Анна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в парламента.


 
БНТ