/ БТА
Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна и наказателна отговорност, за нереализиране на такава отговорност, е злоупотреба с правото.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

Славов подчерта, че призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, и използването на езика на омразата, са наказуеми деяния. „Призовавам българските компетентни органи на база на публично известните факти и информация да установят онези действия, които са съставомерни, да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания", каза той.

Гешев след решението на КС: Живеем във време на политически организирана престъпност

Правосъдният министър е категоричен, че не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма. „Като институции ще се противопоставяме решително на този процес и се надяваме на подкрепа от българските граждани", отбеляза той.

Славов коментира допуснатото за разглеждане от Конституционния съд питане на Иван Гешев дали може да бъде освободен с 13 гласа и дали състав на ВСС с изтекъл мандат може да го освободи от длъжност: „Считам, че това е процесуална пречка за продължаване на процедурата във ВСС. На следващия Пленум на ВСС този въпрос ще бъде обсъден и се надявам процедурата да бъде спряна."
БГНЕС