Премиерът на България Николай Денков разкритикува поведението на "Възраждане" в и извън парламента по време на брифинг след заседание на Министерски съвет. 

"Смятаме за напълно неприемливо подобен тип поведение. Апелираме "Възраждане" да се върна към действията, които съответстват към законите на страната", каза премиерът. 

"В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите. Изказването е на един от доайени на българската философия, професор Георги Фотев. Той споменава медиите, защото е представена като изказване на конференция за медиите", каза Денков. 

По думите за съжаление тази констатация изисква решения и действия, както на институциите, така и на партиите. 

"За съжаление историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. За това днес решихме от името на Министерски съвет да обърнем внимание, че смятаме за напълно неприемливо този тип поведение", подчерта той. 

"Нека не провокираме насилие и омраза към българското общество. За Министерството на вътрешните работи е от особена важност да няма физическа саморазправа по време на протести", коментира от министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Министърът благодари на полицаите, които охраняваха масовите мероприятия през последните седмици.

Калин Стоянов е разпоредил на директорите на областни дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежения и насилие.

"Не можем да допуснем насилието да стане норма", коментира от своя страната правосъдният министър Атанас Славов. 

По думите му депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. 

"Призовавам българските компетентни органи на база на публично известните факти и информация да установят онези действия, които са съставомерни, да образуват съответните проверки, да започнат съответните разследвания", каза той.

Славов коментира допуснатото за разглеждане от Конституционния съд питане на Иван Гешев дали може да бъде освободен с 13 гласа и дали състав на ВСС с изтекъл мандат може да го освободи от длъжност:

"Считам, че това е процесуална пречка за продължаване на процедурата във ВСС. На следващия Пленум на ВСС този въпрос ще бъде обсъден и се надявам процедурата да бъде спряна."