Слави Трифонов
Слави Трифонов / БГНЕС
След решението на Софийски градски съд да отхвърли молбата за регистрация на политическата партия „Няма такава държава“, Слави Трифонов излезе с изявление във Facebook. Той изтъкна причините, които съдът е дал, за да не регистрира партията, а именно, че в символа на политическата организация присъстват цветовете бяло, зелено и червено, които създават впечатлението, че присъства националното знаме. 

Трифонов се защити, че тези цветове фигурират и в символа на БСП, НФСБ и АТАКА.

Той изтъкна също така, че ако не е била тази причина, щеше да е някоя друга.

Отказаха регистрация на партията на Слави Трифонов

Публикуваме текста на Трифонов без редакторска намеса:

"Току-що Софийски градски съд отхвърли регистрацията на партия „Няма такава държава“ с довода, че цветовете бяло, зелено, червено, присъстващи в символа на партията, създават впечатлението, че присъства националното знаме. А това е забранено в Закона за политическите партии, член 5-и.

Да оставим настрани факта, че цветовете бяло, зелено, червено присъстват в символите на три парламентарно представени партии – БСП, НФСБ и АТАКА.
Да оставим настрани факта, че за БСП, НФСБ и АТАКА – може, а за „Няма такава държава“ - не може.

И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията.

Нека бъдем наясно – Те не щат да има референдум, Те не щат да има пряка демокрация, Те не щат да има партия, която защитава гласа на хората, референдумите, пряката демокрация.

Скъпи Те, наистина ли мислите, че така ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, защото не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието.

Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани.

Да живее демокрацията и свободата на словото!"