Бой между хижар и туристи в Пирин. Според студенти, отседнали във заслон „Тевно езеро”, домакинът бил пиян и ги удрял със столове. Хижарят, обаче, има друга версия и твърди, че е нападнат, посочва NOVA.

На 8-мия ден от планиран двуседмичен преход в Пирин група от 27 студенти се настанява в заслона. Посрещнали ги любезно, но денят приключил с бой.

„Някои от групата пихме малко вино, даже хижарят ни почерпи. Той си допиваше ракията на съседната маса и каза: "Останете до 23:30 ч.,за да подготви жена ми тестото за мекиците”, разказа Калоян Стоянов, организатор на групата.

Малко преди полунощ токът в хижата бил спрян, а групата се отправила към спалните помещения. По разказите на туристите минути по-късно, хижарят нахлул при тях и започнал да ги обижда.

„Взе столове и табуретки и започна да удря момчетата. След това започна да хвърля каквото му падне – бутилки, праскови, газова бутилка. Извади дори нож. Жена му крещеше”, разказаха студентите.

Хижарят Иван Дранков, обаче, има друг разказ за злополучната вечер. Бил нападнат от студентите, които били пияни и вдигали шум.

„Тийнейджърите бяха пияни и надрусани. Обърнаха хижата наопаки. Когато ги помолих да пазят тишина, започнаха да ме бият”, разказа мъжът.  

Заслонът се стопанисва от Българския туристически съюз. От там обясниха, че хижарят е с над 30-годишен опит и никога не са получавали оплаквания от него.

„Той ми каза какво се е случило. Според мен са нарушени три закона, но ще изчакам  компетентните органи да вземат решение”, заяви Румен Драганов, член на съюза.

След инцидента студентите напуснали заслона и вървели цялата нощта, за да стигнат до най-близката хижа.

Хижарят обясни, че държи да се потърси отговорност от студентите за материалните щети, нанесени след среднощния скандал.