Синът на зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов изчезна в Пампорово вчера. Часове, след като родителите му призоваха за помощ в социалните мрежи и беше стартирано издирване, стана ясно, че момчето е открито живо и здраво.

След щастливата развръзка майката на 15-годишното момче разказа в ефира на NOVA за преживения ужас.

„Малко преди 10:30 ч. е спрял, за да си нагласи каската на писта А5. Децата, с които е бил, са тръгнали, а той долу не се е появил. Забравил си е телефона в колата. Бил е без пари и телефон. Единственото положително е, че баща на едно от децата от приятелско семейство, с което е бил, по спомен за номерата на картите е проверил за неговия номер. Ако картата е блокирана, следващият път, когато се опита да се качи на пистата, е нямало да може”, разказва майката на момчето Яна Данаилова.

Изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков обясни, че акцията по издирване на момчето е протекла динамично. „Ангажирахме целия ресурс на ПСС. Бяха обходени всички писти и ръбовете на пистите, за да се види, ако евентуално е напуснал пистата от лявата или дясната страна, но не успяхме да го открием. Подготвяхме и извеждането на тежки машини, за да можем да влезем в по-стръмно участъци около пистите, за да видим дали можем да го открием там с шейни. Идеята беше да мобилизираме максимално много хора. За щастие, имаме щастлив край. Детето е карало ски през цялото време", допълни той. 

Откриха сина на зам.-министър в Пампорово, часове след като баща му обяви, че го издирва (ВИДЕО)

Самият Алекс, пък обясни, че се отделил от групата приятели, с която бил в планината, за да кара ски по по-лека за него писта. Към момента на откъсването му от групата той нямал мобилен телефон у себе си, тъй като го забравил в колата. Веднага щом намира приятелите си и вече разполага с телефон, Алекс се обажда именно на майка си. „Тя е първият човек, на когото звъннах, после на сестра ми и на баща ми”, разказа той.

„Аз не съм карал ски от 2-3 години. Приятелите ми карат много по-добре от мен и решиха да се пуснат по черна писта. Аз също исках да се пусна с тях, но разбрах, че няма да мога да продължа с тях и реших да се пусна по съседна писта, която е червена и да се срещнем долу. Аз смятах, че никой не се тревожи, защото според мен не беше чак толкова страшна ситуацията”, обясни Алекс. 

"Не знаех, че цял ден ме издирват. Смятах, че просто когато затваря паркът, всички ще се съберем при колата и ще си тръгнем. Не знаех, че има паника и никой не знае къде съм. Когато се върнах пред колата и ми казаха, че са ме издирвали, ми дадоха телефона и веднага звъннах на майка ми, за да й кажа, че съм добре и, че я обичам. Просто си забравих телефона в колата и затова започна този хаос", допълни той. 

След случилото се момчето призна, че е трябвало да бъде по-внимателен, за да не предизвиква тревога у близките си и сред планинските спасители.