Синовете на мексиканския наркобарон Ел Чапо са най-големите производители и доставчици на фентанил по света, твърдят държавните власти в САЩ. Опасната дрога стана особено популярна у нас през последните месеци, а за фаталните последици от употребата й предупреди лично и премиерът Николай Денков на последното заседание на правителството.

От МВР съобщиха, че фентанилът е засечен на пазара преди у нас преди около 2 месеца. Дрогата е нашумяла заради ниската й цена - около 10 лева струва дозата.

Властта алармира: У нас се разпространява нов наркотик, 100 пъти по-активен от хероина

През май Хоакин Гусман Лопес и трима членове на могъщия мексикански картел Синалоа бяха санкционирани от САЩ за предполагаем трафик на фентанил - понастоящем считан за най-смъртоносния наркотик в страната. Месец преди това в щатите бяха повдигнати задочни обвинения и на трима от братята на Гусман Лопес за управление на операция за трафик на фентанил, подхранвана от китайски химически и фармацевтични компании.

Самият баща - известният Ел Чапо - в момента излежава доживотна присъда в американски затвор. Той има общо 12 деца, като 36-годишният Хоакин е смятан за неговия пряк наследник, наричан често Ел Чапито.

Колко смъртоносен може да бъде фентанила

Американските власти, натоварени с борбата с трафика на наркотици са категорични, че Мексико и Китай са основните източници на фентанил, внесен нелегално в страната.

Във Варна вече има починал от употребата на фентанил

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 71 000 души са починали в САЩ от предозиране на синтетични опиоиди като фентанил през 2021 г.

Фентанилът е мощен опиоид, използван като болкоуспокояващо. Заедно с други лекарства се използва за анестезия. Употребява се и като развлекателен наркотик, понякога смесен с хероин, кокаин или метамфетамин, и неговите потенциално смъртоносни ефекти при предозиране трудно могат да бъдат неутрализирани.