/ iStock/Getty Images
През следващото денонощие облачността ще е значителна. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - умерен, вятър от запад-северозапад. През нощта валежи ще има на много места в страната. Дъждът в Източна България ще преминава в сняг. Минималните температури ще са от минус 4 до 1 градуса, в София - около минус 3.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за 2 февруари (сряда) жълт и оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и за образуване на снежна покривка в осем области на страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

прогноза 2 февруари
НИМХ

С оранжев предупредителен код за снеговалежи за утре са областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се очаква количество на валеж за денонощието да достигне 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна покривка към 15-20 сантиметра.

С жълт код за утре са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив. Количествата валеж за денонощието в южните райони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна покривка до 10-15 сантиметра. В северните райони на тези три области снежната покривка ще е до 10 сантиметра.

сняг зима
iStock/Getty Images

До обяд валежите в северозападната половина от страната ще отслабнат и спрат. В югоизточната половина ще продължи да вали, предимно сняг. В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, вечерта и през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират. Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса, за София - около 3 градуса. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна - по-ниско от средното за месеца.

В четвъртък вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - временно силен. Ще има променлива, често значителна облачност, само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните - между 3 и 8 градуса.

В петък вятърът ще отслабне, в много райони временно ще стихне, а по-късно отново ще е слаб, но от югозапад. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат с 3-4 градуса, а дневните ще са с градус-два по-високи. 

сняг зима
iStock/Getty Images


Времето през февруари: Между -14 и 20 градуса

През първото десетдневие на февруари
времето ще остане с повишена динамика, средно за периода температурите ще са по-високи от обичайните. Месецът ще започне с валежи, предимно от сняг, и със застудяване. Впоследствие отново ще се затопли и през втората половина от десетдневието ще бъде по-топло от обичайното, особено в Северна и Източна България. Вероятност за валежи, последвани и от временно понижение на температурите, има около 8 февруари. Ще има и дъжд, и сняг, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.


През второто десетдневие температурите ще се колебаят около стойности, близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на десетдневието, а около средата температурите ще са по-ниски. Повишена вероятност за валежи има в периода 13-17 февруари, както и в края на десетдневието. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

През последното десетдневие на февруари времето ще се задържи с температури близки до обичайните. По-голяма е вероятността за валежи около 24-25 февруари, прогнозират синоптиците от НИМХ.

сняг зима
iStock/Getty Images

НИМХ