Синдикатите настояват за 18% нарастване на работните заплати за 2007
Синдикатите настояват за 18% нарастване на работните заплати за 2007 / netinfo

При провал на преговорите за увеличаване на доходите КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще призоват към национални протести и стачни действия и вероятно ще оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие. Това се казва в обръщение на ръководствата на двата представителни национални синдиката към правителството и работодателите.

На преговорите с работодателите, които започват утре, а по-нататък и с правителството, от двата синдиката ще настояват за национален индекс за минимално нарастване на работните заплати в реалния сектор за тази година в размер на 18%. Увеличаване на необлагаемия минимум на 240 лева и рязко намаляване на ставките за облагане на доходите на физически лица за следващата година при запазване на четиристепенна данъчна прогресия.

Минималната работна заплата за следващата година според тях трябва да бъде 240 лева, очакват и сериозен ръст на минималните осигурителни доходи за 2008 година.

Синдикатите заявиха категоричната си подкрепа за всички протестни стачни действия в отделни предприятия и браншови отрасли с цел повишаване на доходите и готовност за пълно съдействие на отрасъла и при браншовите структури при преговорите с работодателите и правителството.

Що се отнася до протестите в „Пирогов”, от КНСБ и „Подкрепа” обявиха, че застават зад социалните искания на медиците за увеличаване на работните им заплати, но са категорични против опитите на Инициативния комитет да кадрува в института.