/ БГНЕС
"Обединени патриоти" искат по-строги наказания за нападателите на лекари
"Обединени патриоти" искат по-строги наказания за агресорите, които нападат медици.  Най-цветисто описа ситуациите на агресия над хората в бяло по празниците лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг, на който патриотите представиха предложени от тях поправки в Наказателния къдекс.

Симеонов мотивира текстовете със зачестилите случаи на насилие над медици, като цитира най-фрапантните от последните две години. Той изтъкна, че тези атаки не намаляват, а напротив, което означавало, че наказанията са недостатъчни.

"Случаите, които ви изредих, стават повече и се задава "весела Коледа и щастлива Нова година", каза зам.-шефът на Народното събрание.

"За съжаление, можем да олицетворим тези празници с краткото стихче: "Дядо Мраз, Снежанка малка, идват с бокс и с бухалка", заключи Симеонов.

С поправки в Наказателния кодекс Патриотите предлагат да се завиши минималният размер на наказанието "лишаване от свобода" при нападение на медицински специалист при или по повод изпълнение на службата му.

В предложенията минималният размер на наказанието при нанасяне на тежка телесна повреда скача от 5 на 7 години затвор. При средна телесна повреда - от 3 на 5 г., а при лека - от 1 на 3 години.