Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Симеонов нямал спор с Ангелкова
97710
Симеонов нямал спор с Ангелкова
  • Симеонов нямал спор с Ангелкова
Нямам спор с министър Ангелкова, имам спор с хора, които не спазват закона, коментира пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с подадения от него сигнал до прокуратурата за закононарушения на служители в Министерство на туризма, отнасящи се до незаконни строежи на морския плаж "Слънчев бряг-юг".
 
Той посочи, че с министър Ангелкова имат разминавания по някои въпроси, свързани с това кое е законно и кое не. "Аз съм подал сигнал по въпроси, които тя смята, че са законно решени, аз съм убеден, че не са, че са в нарушение на закона. Нека изчакаме какво ще реши прокуратурата и след това съдът", каза Симеонов.
 
„Нямам никакво противоборство с министър Ангелкова, настоявам да се спазват законите, не само в туризма и в устройството на територията, и да се премахнат тези изключително опасни заведения, които имат размерите на огромни универсални магазини, а всъщност са построени без разрешение“, посочи той. По думите му това са абсолютно незаконни сроежи, в които се събират по 3-4 хиляди човека и това е страшно опасно.

Валери Симеонов даде Министерството на туризма на прокурор

 
Според Симеонов тези обекти могат да бъдат премахнати и по време на летния сезон, още повече, че те не били трайно закрепени към земята, а поставени върху пясъка. По думите му става въпрос за демонтиране на метални конструкции.
 
Попитан дали е разговарял по темата с премиера, Симеонов отговори:

"Като стане царство в България, тогава ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси", но уточни, че още миналата година е получил пълна подкрепа от него по тези въпроси, включително публична, с изявления по медиите.
 
В отговор на въпрос Валери Симеонов каза, че няма никакъв интерес по законопроекта, свързан с изграждането на далекосъобщителна инфраструктура. Той уточни, че става въпрос за интернет, кабелна телевизия, всякаква цифрова инфраструктура.

Министър Ангелкова и Валери Симеонов в задочен спор във Facebook заради плажове
 
„Когато се изграждат далекосъобщителни мрежи, там са задължителни всички изисквания на Закона за устройството на територията като за един стандартен строеж - с проектирането, с оценка на околната среда, даже с енергийна ефективност, въпреки че става въпрос за един изкоп и за полагане на кабели“, посочи той. По думите му това е една дълга и тежка процедура, която отнема повече от година.
 
„Поставените от асоциациите искания бяха крайните (абонатни) отклонения, които са някъде 4-5 метра от основното трасе, да минат съгласно директивата на ЕС като маловажни строежи“, добави той. По думите му иначе след година и половина човекът, който е поискал да бъде свързан към съответната интернет мрежа, вече ще се е отказал.