Валери Симеонов
Валери Симеонов / Правителствена информационна служба
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов предрече, че хазартният бос Васил Божков ще бъде върнат в родината с белезници. Той констатира, че това няма да се случи при следващо управление, а още по време на сегашното, колкото и да му се иска да се спаси, като "скъса опашката на гущера".

"Това обилно, напоително интервю на Божков бих го приел като една от приказките на Шехерезада, чиято задача е била да оцелее, разказвайки приказки на принца, за да дойде слънцето и той да не я ликвидира. Не мисля, че ще оцелее и че трябва да се вярва толкова много не неговите думи", коментира Симеонов по БНТ.

"Той вече доказа, че в името на своето спасяване е готов не само да скъса опашката си на гущер, а и да лъже. Вчера аз го хванах в няколко лъжи", продължи той по адрес на обвиняемия, който се намира в Дубай.

Горанов: Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието

"Като изключим финансовите злоупотреби, аз смятам, че на този човек по-малко внимание трябва да се обръща", каза още лидерът на НФСБ.

Той припомни, че пръв е дал старт на "валяка срещу Божков" още през 2018 г., сега е бил подкрепен вече от правителството, затова не разбира фиксацията на хазартния бос върху Владислав Горанов. По думите на Симеонов, Божков цели дестабилизация на страната и намеква, че ще се върне у нас, само когато се смени властта. "Аз мисля, че той ще се върне при това управление, и то с белезници", предрече обаче Симеонов.

Съдът остави за трети път в ареста жената на Васил Божков

Той похвали дейността на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Трябва да сме благодарни основно на тези трима-четирима човека, които изнесоха тежката битка с мерките и борбата срещу България имаше огромен късмет с тези хора, шапка свалям и на доц. Кунчев, и на ген. Мутафчийски, д-р Кантарджиев, д-р Пенчев. Това са хора, които прекараха България през тъмнината на тази страшна епидемия", заяви Симеонов.

Попитан за отношението към шефа на щаба, Симеонов коментира, че той е дразнел една малка част от хората, онези, които нямат реална представа за пандемията.

"Ген. Мутафчийски дразнеше тези 28%, които показва статистиката, тази част от хората, които не приемат реалностите в живота. Да, нека сега, ми го лепнат зялото хейтърство - не приемат труповете, които аз видях по американските болници, нахвърлени по коридорите, включително и в тоалетната. Това не е заболяване, с което да си правим шега и което да приемеме несериозно", каза лидерът на НФСБ.

"Не мога да приема и призивите на някои други хора, също доктори и не мога да ги разбера, които призовават да се прилага "стадният инстикт", с други думи, да оставим да измре всичко живо. Извинявайте, аз имам майка на 91 г., не искам тя да умре", отсече Симеонов с намек за теориите на доц. Мангъров. "Какво - да оставим болестта да избере кой да загине?! Къде е ролята на държавата, къде е хуманизмът на лекарите.

И аз мисля, че по телевизиите трябва по-ограничено време да се дава на хора, които призовават за това и които имат явно видими псхически отклонения", отбеляза Валери Симеонов
. "Така че, тези двайсетина да погледнат по-сериозно на живота. Между тях има психар поне един и той е един от олицетворителите, че трябва да оставим да измре всичко, всеки, който няма здрава имунна система. Това не е хуманно, не е хипократовско", категоричен беше коалиционният партньор на ГЕРБ.

Валери Симеонов отбеляза безпрецедентната дарителска кампания, развихрила се в страната в отпор на пандемията. "Това е един катарзис за нацията, едно отрезвяване. Последният месец показа една безпрецедентна дарителска акция. Включително и хора, които носеха чернилката и негатива на общественото заклеймяване, извършиха жестове, които не може да не бъдат признати", намекна той по адрес на Делян Пеевски, дарил вече поне 5 милиона лева за болници и нуждаещи се хора.

"Продължава и това настройване на обществото срещу Народното събрание. Най-големият обществен дарител е НС", добави още Валери Симеонов, като обяви, че всеки месец депутатите даряват по сметката на здравното министерство по 1,4 млн. лв. "Друг такъв мащабен дарител няма", отсече лидерът на НФСБ.
БНТ