Ще разясняват рисковете от нелегална работа на Острова
Ще разясняват рисковете от нелегална работа на Острова / netinfo

През следващите две седмици стартираме информационна кампания за рисковете срещу започването на нелегална работа във Великобритания след приемането на България в ЕС от 1 януари 2007 година. Това заяви на пресконференция днес в Кърджали посланикът на Великобритания у нас Джереми Хил.

Според него българите, за да започнат работа в страната му, ще имат нужда от подробности около получаването на разрешителни за британския трудов пазар. Той уточни, че ще има определени рестрикции за българите в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. В същото време наемането на български квалифициран персонал ще зависи единствено от волята на работодателите там.

За периода 2005-2006 година Великобритания е на второ място по външни инвестиции в България, съобщи Джереми Хил. Основно те са насочени към закупуването на недвижими имоти, тъй като климатът и слънцето правят страната ни отлично място както за посещение, така и за живеене. Досега британците традиционно са посещавали у нас летни и зимни курорти, но този поток би могъл да се увеличи с развитието на културния и селски туризъм, препоръча той.

Джереми Хил се срещна с кмета на общината Хасан Азис. Двамата са разговаряли по въпроси от взаимното сътрудничество в туризма, бизнеса, културата и образованието, социалната сфера, по проекта за европейския коридор номер 9 Кърджали- Комотини, Гърция. По-късно по тези теми той разговаря и с областния управител на Кърджали Ангел Коджаманов. В програмата на първата му официална визита в родопския град е предвидено посещение в СОУ "П.Р.Славейков", което от няколко години поддържа дружески връзки с училища в островната страна.

Посланикът на Великобритания у нас посети и тракийския скален дворец "Перперикон" край града.