/ ThinkStock/Getty Images
Задължителният имунизационен календар трябва да се осъвремени, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на кръглата маса "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания".
 
По думите му има възможност да се отмени още един прием на ваксината срещу туберкулоза, както беше направено преди време с последния прием. Кунчев посочи, че в 9 европейски държави не се прави имунизация срещу болестта, а в други дозите на ваксината срещу туберкулоза са по-малко, отколкото се правят в България.
 
Европейските държави се обединяват под мотото „Ваксините действат“

Кунчев подчерта, че за да се отмени още един прием на ваксината, трябва да се направи точен анализ на заболеваемостта и групите, които боледуват от туберкулоза.
 
Кунчев каза още, че е възможно да се въведе ваксина срещу варицела, но трябва да се прецени точно коя да бъде ваксината и на каква възраст да се прави имунизацията. "Всяка смърт, причинена от ваксинопредотвратимо заболяване, е неприемлива трагедия", каза Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България.

"Имаме достатъчно ваксини и годината протича спокойно", каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.
БТА