/ БГНЕС, архив
Призовките вече ще може да се изпращат по електронната поща
Чиновници ще отнасят солени глоби, ако не свършат или бавят свои задължения. А наказанията за виновните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лв. Това ще стане с промените в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които депутати от ГЕРБ внесоха в парламента.
 
"Най-важното е, че с новите текстове се отварят вратите на принципа на мълчаливото съгласие и прехвърляме административната тежест чиновниците", коментира пред "Труд" председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.
 
Той припомни, че от години бизнесът настоява за по-бърза работа от страна на администрацията. А точно от ГЕРБ са заложили в предизборната си програма намаляването на чиновническата преса върху компаниите.
 
Новите текстове ще премахнат част от бюрократичните спънки и ако в регламентиран срок дадена фирма няма отговор от чиновник, то ще се приема, че поставеното питане е с положително становище от въпросното ведомство.
 
"Изменението създава предпоставка за постепен преход от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие в подходящите за това случаи", се казва в мотивите към законопроекта. И още: "Мълчаливото съгласие е инструментът, чрез който най-лесно се игнорира бездействието на администрацията и рязко се намалява административната тежест".
 
Промените в Административно-процесуалния кодекс ще доведат до въвеждането и на електронно правосъдие. "Навсякъде, където можем, целта е да направим процедурите дигитални", отбеляза Данаил Кирилов.
 
В новите текстове е записано, че призовките вече ще може да се изпращат по електронната поща. Това означава, че съдилищата ще могат да изпращат призовки чрез електронни съобщения. "Това предложение ще породи дискусии, но от друга страна ще доведе до опростяване на призоваването чрез електронните съобщения", коментира още председателят на правната комисия.
 
Според експертите новата система на призоваване ще направи доказването на призоваването по-безспорно.