На първо място по смъртност сме на Балканите, а на шесто по заболяемост, отчетоха здравните власти на традиционния брифинг. Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври, изчисли шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

На този фон и новият вариант на COVID-19 вече е у нас, наблегнаха колегите му доц. Ангел Кунчев и проф. Асен Балтов.

Затова членовете на щаба предупредиха, че трябва много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.


Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите. Запазваме този тренд на намаляване на стойностите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Георги Димитров

Случващото се в Европа обаче не е така оптимистично, коментира той. Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия заради новия щам на коронавируса.

Борисов: Рискът е голям - засега компромис само за учениците

Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма - в момента 10 души заразяват между 5 и 6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това ще стигне и тук, убеден е епидемиологът, който е участвал в спешно заседание по проблема.

"Да, ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но да, този вариант няма начин да не е влязъл в България. По думите му новият вариант заема мястото на класическия щам", обобщи Кунчев.

Георги Димитров

"Смъртността се увеличава няколко пъти заради по-големия интензитет на заразяването", предупреди ген. Мутафчийски. Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до претоварваме на здравната система", добави шефът на щаба.

"29% е заетостта на леглата в болниците, като най-висока е тя в София област и София град", уточни от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

89 медици са в болници с коронавирус, а 7 са в интензивни отделения. 8161 са излекуваните до момента медици. „На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”, допълни Ангелов.

Георги Димитров

Той допълни, че се запазва трайната тенденция да се увеличава неколкократно излекуваните на фона на заболелите.

"Така нареченият английски щам вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лабораториязаяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Дадохме първите четири проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември", допълни той.

Георги Димитров

Балтов обясни, че макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост.

Георги Димитров

"Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките", каза още Балтов.