До 31 януари ситуацията ще се наблюдава и ще се решава кои други мерки да бъдат разхлабени
Към момента властта има решение само за връщането на училище на големите ученици от 5 до 12 клас от февруари с редуване. За разхлабване на други мерки след 31 януари на този етап не става въпрос - ще се решава допълнително. Причината са обезпокоителните данни в Европа за настъпването на в пъти по-заразния нов вариант на коронавируса. Това стана ясно от изявлението на кризисния щаб за борба със заразата по време на традиционния брифинг в четвъртък, на който изненадващо се появи и премиерът Бойко Борисов.

Щабът: 9 пъти скочи смъртността, внимателно с разхлабването на мерките

"За учениците имаме компромис. Дотук компромис - да.
Това, което се разбрахме, е, че до 31 януари наблюдаваме как вървят броят заболели и починали. След 31 януари ще взимаме решение, освен учениците, кое друго можем да отворим и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки, които се прилагат, веднага кривата тръгва надолу. Аз дойдох на това съвещание много по-оптимистично настроен", призна премиерът Бойко Борисов.

Георги Димитров

"Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем мерките може да ни доведе до голяма заболеваемост. Оптимизма, на база днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Но това, което Кунчев ми разказа снощи от срещата си с ръководителите от Европа, това, което Балтов и Мутафчийски ми казаха, даже се изпокарахме с министрите", коментира премиерът, който призна, че е събрал здравните експерти на съвещанието със съвсем друга нагласа.

По повод недоволството на ресторантьорския бранш, Борисов посочи, че тяхно право е да протестират, но в същото време обяви показателни данни - от 30 хил. заети в този бизнес, само 6300 са подали заявления за подпомагане от държавата. Това ще рече, че голяма част от ресторантите са в сивата икономика и не осигуряват служителите си. 

Премиерът не коментира фактите, но посочи, че работниците в тези заведения няма как да бъдат подпомогнати, колкото и да й се иска на държавата да не ги държи без пари.

"Прави впечатление че от близо 30 хил. 6300 са подали заявления за подпомагане - защо, оставям на вас да прецените. Няма как да им дадем на работниците от тези заведения, защото са в сивия сектор", заяви премиерът.

Георги Димитров

"Рискът е огромен от този нов щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, бъдат разпуснати и други от мерките, коментира Борисов.

Няма забавяне на ваксинацията у нас, до април ще има за всички

Той посочи, че управляващите са наясно, че с пускането на децата обратно на училище може да има леко повишаване на заболяемостта. За радост празниците и връщането на децата в началните училища и детските градини не повишиха заболеваемостта и дай боже, така да бъде и с другите ученици, изтъкна премиерът. "Това е изключително важно. Ние засега сме оазисче, рискът да отпуснем мерките може да доведе до голяма заболеваемост и разбира се, броят на починалите. 1520 са починалите само вчера във Великобритания, допълни Борисов.

"Спорът е голям, но удължаването на мерките е още 100 млн. допълнително, пари, които се дават за неработещ бизнес", коментира премиерът евентуално удължаване на частичния локдаун. Той посочи, че държавата в такава ситуация ще продължи да подпомага ударения бизнес, но няма да има повишение на БВП.