/ Георги Димитров
„На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”. 

Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти. 

Георги Димитров

Що се отнася до новия щам, той заяви, че има опасност и се готвят за нея. "Всичко, което трябва да направим като здравни власти - ще го направим", категоричен е той и допълни, че има ваксинационен план и той се изпълнява.

Борисов: Рискът е голям - засега компромис само за учениците

"Не абсолютизирайте нито едно число. Ситуацията е много динамична. Ваксини ще има за всички български граждани", категоричен бе Ангелов. "Трябва да мислим няколко крачки напред и разбира се, последователност в действията си", подчерта още той.

"Ваксините, които пристигат у нас, се разпределят по шест района и се разпределят от РЗИ-та. Хората, които искат да се ваксинират, са различно число за всеки район", добави здравният министър.

Георги Димитров

По думите му числата, се сменят ежедневно, защото всеки ден някой си променя мнението и се записва за ваксинация. "В медицината много често едно и едно не прави две.

Медицината е и изкуство.
Ситуацията е много динамична, но ваксини ще има за всички граждани. От април нататък ще имаме много дози от ваксините", обясни още министърът на здравеопазванетои допълни, че хората трябва да знаят, че това, което мислим - това и правим.

На въпрос дали премиерът ще бъде глобен за неносенето на маска, проф. Ангелов заяви: "Министърът не глобява. Директорите на РЗИ го правят, ако има нарушение - те се самосезират. Следим какво се случва, не сме безучастни", категоричен бе той.

"Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19", съобщи от своя страна и председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Щабът: 9 пъти скочи смъртността, внимателно с разхлабването на мерките

Той обясни, че  досега са били имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19% болничен персонал и други. "Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти", допълни още Гигов.

Георги Димитров

Той допълни, че следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират доставката, която не пристигна тази седмица, увери Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и допълни, че през февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози", посочи той.

"Ако становището за ваксината на "Астра Зенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози", допълни Богдан Кирилов.