/ снимка: БГНЕС
Йонко Грозев не е бил съдия по жалби на Красимир Кънев, твърди бившият му съратник
Предубедено е тълкуването на понятието "конфликт на интереси" спрямо българския съдия в ЕСПЧ - Йонко Грозев, смята председателят на БХК Красимир Кънев в позиция до медиите по повод статията „Българи срещу България в Европейския съд“, която бе публикувана и цитирана от редица издания.

Българи срещу България в Европейския съд

Кънев констатира, че по негов адрес и по адрес на неговата организация БХК са неверни внушения. Шефът на БХК отрича Йонко Грозев да е в конфликт на интереси заради това, че е бивш негов съратник в БХК. "Несъстоятелни са твърденията за конфликт на интерес при моето участие в националната комисия за избор на съдия в ЕСПЧ поради това, че един от кандидатите, Йонко Грозев, е бил член на БХК. Той беше прекратил членството си в нашата организация близо две години преди да кандидатства за съдия и от тогава насам между него и БХК не е имало никакви делови или каквито и да е други професионални отношения", пише в право на отговор до медиите Кънев.

Грегор Пупинк: Съдиите от ЕСПЧ в конфликт на интереси сами да се оттеглят

Той твърди още, че Грозев досега не е бил съдия по жалби, за които съдейства на жалбоподатели Хелзинкският комитет.

Красимир Кънев отрича още, че и неговото собствено участие в комисията, излъчила кандидата на страната ни за съдия в ЕСПЧ по времето, когато правосъден министър беше Христо Иванов, не представлява конфликт на интереси. Според него това е "конспиративна теория", тъй като в тази комисия е имало и други представители на институции и организации.