/ Дарик, архив
Ако това се случи във Франция, магистратите ще бъдат изправени пред дисциплинарен съд, категоричен е той
Съдиите в Европейския съд по правата на човека, които бяха уличени в конфликт на интереси с определени НПО, сами трябва да се оттеглят, а делата им да бъдат пререшени от Съда, апелира д-р Грегор Пупинк, директор на неправителствената организация Европейски център за право и справедливост в Страсбург, в интервю за "Правен свят".

Заедно с колегата си Делфин Лоазо той преди дни публикува доклад, който разкри, че съдии от ЕСПЧ са в тежък конфликт на интереси заради финансовата им обвързаност с мрежата от неправителствени организации на Джордж Сорос, в това число и един настоящ и един бивш съдия от България - Йонко Грозев и Здравка Калайджиева.

"ЕСПЧ трябва да прецени какво да предприеме, ако има смелостта да се изправи пред подобна ситуация, коментира Пупинк. "Надявам се, че Съдът ще е по "свободен" от влиянието на НПО-та, като Фондация "Отворено общество" и свързаните с нея организации. Очакванията ми са и че Съдът ще приеме нови правила, които да предотвратят такива ситуации за в бъдеще", коментира Пупинк.

Той се надява членовете на ПАСЕ да бъдат по-внимателни, когато избират нови съдии.

По думите му, работа на Съда е да реши какви мерки да предприеме.

"Ако подобно нещо се случи във Франция, магистратите най-вероятно ще бъдат изправени пред дисциплинарен съд", категоричен е той.

"Съдиите могат също така да се оттеглят, това се е случвало често по различни поводи. Подобно оттегляне би дало сигнал на гражданите, че Съдът разглежда подобни проблеми сериозно", заявява Пупинк. Той обяснява, че към момента няма механизъм в Съвета на Европа за търсене на отговорност от уличените в конфликт на интереси съдии. "Системата има нужда от независим орган, който да контролира етичните аспекти на работата на съдиите. Съществува съвсем реален проблем. Толкова много съдии са част от това, че за Съда ще е изключително трудно да наложи санкции на всички тях", коментира авторът на доклада.

"Неправителствените организации са се превърнали в инструменти за политическо въздействие и упражняват влияние.

Някои НПО-та, като Фондация "Отворено общество", инвестират много в тази насока и към момента трудно ще бъдат изместени", констатира още Пупинк. Той очаква изготвеният доклад да е началото на промени в правната рамка, както в националните законодателства, така и в международните, за да бъде гарантирана отчетността и независимостта на съдиите в Европейския съд по правата на човека.
Правен свят