Шаламанов: Най-добрите експерти на МО изясняват причините за взрива
Шаламанов: Най-добрите експерти на МО изясняват причините за взрива / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на отбраната е предоставило най-добрите си експерти в подкрепа на действията за изясняването на причините за тежкия инцидент с взрива в завод "Миджур" край с. Горни Лом. В това увери в Смолян министърът на отбраната Велизар Шаламанов, съобщиха от ведомството.

„Още от мига, в който имахме информация за взрива, от Министерството на отбраната предложихме помощ с най-новото, което имаме - безпилотните самолети, които могат да определят координати и денем и нощем, специализирания робот в Белене, който е за действие в такъв тип ситуации, специализираните машини на военна полиция „Пустинна котка”, експерти сапьори, експерти по взривни вещества и специалисти от военната болница в Плевен. Всичко това е в помощ на Министерството на вътрешните работи, което е водещо в такива ситуации. В този случай, както и във всеки друг, армията е готова да се притече в подкрепа с това, с което разполага. Използвам повода още веднъж да кажа - за да разчитаме на армията, трябва да има достатъчно средства за модернизация и подготовка на личния състав, а той е намален до минимум. В Родопите имаме един-единствен батальон, затова независимо от траурния ден, реших да не отменям посещението си, защото тези хора заслужават внимание, разчитаме много те да бъдат живата връзка между армията и гражданските власти”, заяви министър Велизар Шаламанов.

Причините за взрива са тема на следствието, посочи министърът. „Използват се консултации от експерти от Министерството на отбраната, а следователите влизат на територията на завода, придружавани от военна полиция, със специализираните защитени машини. Всичко, което може да бъде набавено като информация от нашите средства и като експертиза на специалисти от Министерството на отбраната, ще бъде предоставено, така че следствието да си свърши работата. Когато работата им приключи, се надявам да се вземат мерки, защото не може да се продължава по този начин”, бе категоричен министърът на отбраната.

Министър Шаламанов заяви, че е готов да участва в дискусии, свързани с контролните функции и дългосрочното решение за бъдещето на утилизацията на боеприпасите. „Смятам, че е основателно такъв тип дейности да бъдат под много по-строг контрол на държавата”, каза министърът на отбраната.

„Специално по унищожаването на боеприпаси ние имаме възможност да ползваме опита на всички наши съюзници, включително и финансова помощ. В Министерството на отбраната една голяма част от проектите за унищожаване на боеприпаси, малки оръжия, ракети, горива за ракети и т.н. е реализирана с финансова помощ на САЩ и не само”, посочи министър Шаламанов.

„Най-добрите експерти, които имаме, са изпратени на място. Боравенето с експлозиви изисква строго спазване на правилата и периодичен преглед на тези правила. Още след взрива в Костенец, в рамките на Министерството на отбраната предприехме преглед на всички складове за боеприпаси, както и на звената в ТЕРЕМ. Удовлетворен съм от това, което бригаден генерал Кръстев - директор на дирекция „Логистика”, предприе, и се надявам всички институции да действат по подобен начин”, заяви министърът на отбраната.