"Днешният ден е исторически". Това каза министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов в района на гръцкия град Комотини, където участва в церемонията за приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB).

"Отриването на газовата връзка между Гърция и България е важна стъпка, защото днес достъпът до енергийни източници е много важен", допълни Шахбазов. По думите му интерконекторът дава нови възможности за диверсификация в съчетание с южния коридор. "Тази мрежа допринася за енергийната сигурност на Европа", каза още министър Парвиз Шахбазов. 

Той съобщи, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра природен газ от Азербайджан. През първото шестмесечие на годината България е получила 160 млн. куб. метра газ.

Енергийният министър на Азербайджан допълни, че тази връзка ще даде възможност природните ресурси на страната му да покрият нуждите на България и да се засили диверсификацията на Европа. 

На церемонията присъстват още българският премиер в оставка Кирил Петков, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.
 
БТА