/ ThinkStock/Getty Images
Семейството на убит на пътя младеж се оплака от липса на адекватно правосъдие. 3-годишна условна присъда е получил шофьорът на автомобила, блъснал и убил двама души на тротоар в Горна Оряховица. Инцидентът е от октомври миналата година, а решението на първоинстанционния съд идва година по-късно. „Не очаквахме такова решение за смъртта на двама души”, каза пред Дарик чичото на загиналия Красимир. Той е категоричен, че ще обжалват решението.
 
„Аз съм Янко Енев от Горна Оряховица – обикновен, тих и скромен български родител. Така, тихо и без обществено внимание, изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така! България не разбра, че през октомври 2017 г. погребах детето си на 20 години.” Така започва отвореното писмо на бащата на загиналия при нелепа катастрофа Красимир Енев.
 
Младежът бил отнесен от автомобил, докато вървял на тротоар в Горна Оряховица. При инцидента загинал на място още един мъж - на 40 години, ранено е и момче на 15 г. Шофьорът, управлявал автомобила, карал с превишена скорост, излязъл от пътното платно и се качил на тротоара, където с гръб към него вървели пешеходците. Водачът на автомобила бил 18-годишен зрелостник с едва четиримесечен стаж зад волана.
 
Младежът е признал вината си пред съда, заради което присъдата му е намалена с 1/3 и от четири години и половина става три години условно, с пет години изпитателен срок.
 
Чичото на загиналия Красимир – Димитър Енев, е възмутен от решението на съда и настоява за макар и минимална, но ефективна присъда за шофьора: "Предполагахме, че при двойно убийство, макар и при непредпазливост, ще има някаква ефективна присъда, било то и минимална. Аз лично момчето съм го виждал няколко пъти, но не го познавам и не мога да коментирам нищо. В съда казаха, че е добър ученик, добро дете. Възможно е да е така! Обаче според нас след като се извърши едно деяние - да убиеш двама души, даже и по непредпазливост, би следвало да понесеш някакво наказание. Ние затова се борим. Според нас тази присъда е, меко казано, обидна".
 
След смъртта на 20-годишния Красимир семейството му дарява органите му на четирима нуждаещи се. Извършени са четири животоспасяващи трансплантации. Сега близките на Краси са решени да обжалват условната присъда и се надяват на справедливост.