СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли
СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли / darikradio.bg, Людмил Кърджилов
СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли
87624
СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли
СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли
  • СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли
  • СДС иска РБ да обяви общ кандидат за президент до края на юли

Реформаторският блок трябва да има обща кандидатура за президент, като тя трябва да бъде обявена до края на юли. Това мнение изрази в предаването Седмицата по Дарик лидерът на СДС Божидар Лукарски. Според него политическите лидери на блока не трябва да се кандидатират.

За технологията за издигане на кандидатпрезидентска двойка Лукарски коментира: "Моето предложение и нашата идея, която развихме на последния Изпълнителен съвет на СДС, е първо, за да няма конфликти, да не са кандидати лидерите на политическите партии. Второ, кандидатът за президент трябва да е личност, която да е еднакво отдалечена или еднакво приближена до всички партии, така че да няма конфликти".

От СДС виждат тук ролята на Гражданския съвет, който е създаден с идеята да е коректив на партиите в РБ. "Смятам, че тяхната отговорност е да предложат граждански кандидат от техните редици, който ще бъде еднакво отдалечен от всички политически партии", каза Лукарски. Той не се ангажира да посочи човек, достоен за номинацията.

По повод намеренията на ГЕРБ да посочат своята кандидатура за държавен глава през септември, лидерът на СДС изтъкна, че тогава би останало малко време за налагане и популяризиране на избраника. Затова според него в Реформаторския блок трябва да решат въпроса до края на юли.

По думите му идеята за общ кандидат-президент с ГЕРБ е отпаднала, като "не са водени задълбочени разговори по тази плоскост". На въпрос дали кандидат на Реформаторите може да стане държавен глава, Лукарски попита "Защо не". Запитан дали биха търсили подкрепа от други политически сили, той допусна това и изрази мнение, че президент няма да бъде избран на първи тур. Лукарски каза, че биха търсили подкрепа в център-дясно, като изключи ДПС, както и левите БСП и АБВ.

По повод идеята на СДС да има вътрешни избори в РБ за кандидат-президент, Лукарски каза, че колегите му в коалицията не са я приели, но това не би спънало бъдеща обща кандидатура. "Готови сме на отстъпки, приемаме компромиси, трябва да продължим да бъдем заедно с компромис, защото това е формулата", декларира той.

"Не е най-основното кога и кой. Въпросът е дали всички партии в блока сме искрени и дали държим да продължим заедно и искаме да имаме единна кандидатпрезидентска двойка или не искаме и дали сме готови да загърбим всякакви условности, противоречия и предварителни условия, както прави ДСБ за конгрес", каза Лукарски.

"Не мисля, че идеята на проекта РБ е да задоволи амбициите на Радан"

Според Лукарски това, което от ДСБ поставят като условие на всяка цена за обща кандидатпрезидентска двойка - провеждане на конгрес, е лишено от смисъл и здрав разум.

За "превода на ДБГ", че идеята била кандидат-президентът да е от ДБГ, а ДСБ да оглави РБ, Лукарски посочи: "Не е труден този превод, защото общо взето е така. Един вид Радан Кънев заявява "Изберете ме мен за председател, пък правете каквото искате тогава с кандидатпрезидентската двойка". Така не става. Не става така изборът на председател, още повече, че твърденията, че всички избиратели в РБ едва ли не крещели с пълно гърло как без конгрес нищо няма да се случи, изобщо не отговорят на истината", каза Лукарски.

Той изтъкна, че в коалиционното споразумение РБ са се разбрали да мине пълен кръг от избори, за да се проведе конгрес, а това още не се е случило. "Всъщност единствената цел на този така наречен обединителен конгрес е да задоволи нечии политически амбиции. Ако Реформаторският блок е създаден единствено с идеята Радан да задоволи своите политически амбиции, нямам против, обаче не мисля, че това е идеята на проекта, от една страна. От друга страна, такъв конгрес точно в момента ще вкара много повече разделителни линии в Блока, отколкото обединителни, защото какво ще стане сега? Колегите от ДСБ ще накарат всички останали да минат в опозиция или пък ние ще ги заставим да минат на страната на управлението и да излязат от опозиция? Няма да стане нито едното, нито другото. Защо трябва да вкарваме тези разделителни линии и да се опитваме насила да накараме колегите да направят нещо или пък те нас", попита Лукарски.