/ БГНЕС
Цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличаване, а напротив - ще бъдат намалявани, уверява в своя позиция Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

От асоциацията твърдят, че в последните дни се разпространяват манипулирани твърдения и тълкувания относно внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикационните дружества за увеличение на цените на топлинната енергия.

КЕВР няма да допусне повишаване на цената на парното


От асоциацията поясняват, че топлофикационните дружества не са имали възможност да отразят намалението на газа в ценовите си заявления, тъй като задължителния срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март - а това е преди официалното обявяване на новата по-ниска цена на газа.

"Де факто и де юре нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид, защото самите топлофикациионни дружества изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42%. Тоест самите топлофикации ясно и коректно са посочили, че техните ценови намерия не отчитат поевтиняването на синьото гориво", поясняват от сдружението на топлофикациите.