Проверките за цените на храните не трябва да спират, а да има постоянен контрол, смята председателят на КЗП Стоил Алипиев
Санкциите за нелоялни търговски практики са несъизмерими с щетата върху потребителите. Това заяви пред БТА председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев.
 
По думите му е необходима промяна на предвидените санкции в Закона за защита на потребителите.

"Санкция в размер на до 50 000 лева за използване на нелоялна търговска практика в никакъв случай не може да възпроизведе наказателната и възпитателна функция, тъй като икономическите ползи, които търговците ползват от прилагането на такива практики, са в пъти по-големи", каза той. 

Според него, ако не се обърне сериозно внимание и не се синхронизира националното законодателство със законодателството в Общността - санкцията да бъде процент от оборота, много трудно ще може да се възползват от функциите на административното наказание - да може търговецът да почувства наказанието и да има възпиращ и възпитаващ ефект за останалите, които да избягват прилагането на нелоялни търговски практики.

Кои са най-честите нарушения при проверки на хранителни вериги и заведения

"Освен пряк икономически ефект върху търговците, санкциите имат още един, който се отнася до тяхната търговска репутация. Предвижда се от догодина големи търговски компании да прилагат и одити в тази връзка, като наличието на голям брой такива практики в техните отчети би било пречка за достъп до капиталови пазари и банково финансиране. В тази насока санкциите имат също възпитателна функция", заяви още председателят на контролния орган. 

Алипиев е категоричен, че проверките на комисията, свързани с цените на храните, не трябва да спират. 

"Дори да усетим очаквания от нас ефект от тях в посока намаляване на цените, трябва да се извършва постоянен контрол. Със сигурност действията на Комисията трябва да са проактивни и в никакъв случай реактивни, каквито са били досега - следвайки подадените жалби", коментира той.

Към 13 март са извършени 681 проверки, като са констатирани 573 нарушения.

КЗК разширява проучването за необяснимите ценови скокове на храните

"Една част от тях са леки административни нарушения, които не са свързани с голям размер на финансова санкция, но има 239 доклада, които са представени на Комисията като нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишаване на цените", обясни той.

В Световния ден на потребителя той открои три предизвикателства пред потребителската защита - неравноправното положение на потребителите спрямо търговците в договорите с общи условия, нелоялните търговски практики и възможността потребителят да намира реални и работещи способи за решаване на своите проблеми с търговците при потребителски спорове. 
Веселина Йорданова/БТА