Проверките ще продължат до края на март в цялата страна
Проверките за нелоялните търговски практики продължат до края на март в цялата страна. Вече има няколкостотин глоби за нелоялни. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев.

"Наблюдава се като практика, че магазините поставят трайни промоции и намаление на цените от 25-27%, това говори, че има резерв в намаление на цените на хранителните продукти. Вече има няколкостотин глоби за търговци", заяви премиерът. 

Проверките започнаха вчера от Варна, а днес продължават и в София.

Комисията за защита на потребителите обяви, че по правило всички стоки, трябва да бъдат предлагани с обявена цена на килограм, а не на 100 грама.

Комисия за защита на конкуренцията стартира проверка за нарушения при цените на храните

"Предстои внасянето на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се провери това кой къде какви надценки слага. Не е допустимо един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече от същият продукт в същите търговски магазини в западните държави от ЕС", коментира Гълъб Донев.

Масирани проверки в Бургас заради високите цени на храните

Той посочи, че проверките и налагането на санкции продължават, за да бъдат "изсветлени" всички участници във веригата на продуктите до щанда.